Direct naar de inhoud
integratie Created with Sketch.

Integratie

Vrijwel iedere ondernemer heeft te maken met verschillende applicaties die in gebruik zijn en die ook nog met elkaar moeten samenwerken. Het opzetten van die samenwerking noemen we software integratie of applicatie integratie. Een goede integratie kan veel opleveren, maar verkeerd aangepakt kan het grote kopzorgen geven.

Een applicatie kan op zichzelf prima werken, hetgeen niets zegt over de integratiemogelijkheden. Niet alle applicaties kunnen zomaar met elkaar verweven worden. Bovendien komen er telkens nieuwe uitdagingen bij:

  • Sommige applicaties staan in de cloud, anderen staan lokaal geinstalleerd;
  • Er komen nieuwe applicaties bij die geïntegreerd dienen te worden;
  • Sommige data wilt u extern delen, andere data is vaak van een privacy gevoelige aard en wilt u niet delen met derden.

Gelukkig bestaan er veel technieken, gereedschappen en specialisten om te helpen met dit proces.

Cloud

Het werken in de cloud begint steeds meer gewoongoed te raken. De aanschaf van Cloud applicaties brengt een uitdaging met zich mee op het gebied van integratie. Hoe kunnen lokale applicaties met de cloud praben en wilt u dat wel. Welke beveiligings vereisten zijn er bij het integreren van een cloud applicatie. Welke applicaties kunt u gebruiken voor integratie van cloud applicaties en hoe kunt u met uw huidige tooling koppelen met de cloud? Bij deze vraagstukken kan een technisch consultant van 050 IT u uiteraard meer vertellen.

Handhaven of vernieuwen?

Het maken van een consolidatieplan met daarin alle te verrichten stappen en werkzaamheden is een veel gebruikte manier van werken. Maar wat als er morgen een nieuwe applicatie bij wordt geplaatst? Wellicht wil een leverancier of een klant hun en uw systemen op elkaar aan sluiten. Het is om die reden belangrijk dat software altijd aan te passen is aan veranderende omstandigheden. Deze aanpassingen dienen uiteraard flexibel en goedkoop uit te voeren zijn, zonder verstoring van de dagelijkse werkzaamheden.

Aanschaf van (nieuwe) software

Een succesvolle integratie begint met de software (of cloud dienst). Het kan verleidelijk zijn om alle software van één leverancier aan te schaffen. Dat kan een groot softwarepakket zijn (bijvoorbeeld een ERP-pakket), of verschillende producten van dezelfde leverancier. Voor MKB-bedrijven kan dit zeker een goede oplossing zijn, maar veel organisaties zijn huiverig (terecht of onterecht) voor de zogenaamde 'vendor lockin' waarbij ze vast zitten aan de ene leverancier omdat aanschaf van tooling van andere leveranciers problemen oplevert met integratie en samenwerking met de huidige applicaties. Welke keuze u ook maakt, de integratiemogelijkheid is een belangrijk punt van aandacht bij de aanschaf van nieuwe software.

Meta-data

Vaak moeten meer soorten data uitgewisseld worden dan in eerste instantie gedacht. Niet alleen de data die dagelijks ingevoerd wordt, maar ook meta-data. Wordt er een nieuwe standaard voor data-opslag ingevoerd in de ene applicatie, dan moeten andere applicaties dat ook overnemen. Worden de toegangsrechten aangepast, dan moet dat overal worden aangepast. En zo zijn er nog veel meer punten waar u en wij op voorhand niet aan denken.

050 IT en integratie

De aanschaf van de juiste integratie-software is een goed begin, maar wellicht kunt u advies gebruiken of heeft u hulp op locatie nodig bij integratie. Er bestaan veel technieken, gereedschappen en hulpmiddelen om te integreren. Wij adviseren u graag.

Al met al komt er nog wel wat kijken bij integratietrajecten, schroom niet om contact met ons op te nemen.